уторак, 26. јул 2011.

Njegovo veličanstvo Šafran


Verujem da je većini od vas poznat podatak da šafran spada u najskuplji začin na svetu. Ipak, malo manje rasprostranjen podatak jeste – zbog čega je ovaj začin toliko skup?

Šafran spada u cvetove irisa i ime je dobio po biljci Saffron crocus od koje i potiče. Ono što ga čini najskupljim začinom na svetu jeste činjenica da ova biljka ima tri stigme – crvenkasta vlakna, koje se skidaju i suše, da bi se od njega dobio poznati začin. Za jedan gram šafran začina potrebno je 200-300 stigmi; 40 sati je potrebno da bi se ručno pobralo dovoljno stigmi za kilogram ovog začina – neki proračuni govore da je u pitanju čak 400.000 cvetova za kilogram začina! A kako cvetanje ove biljke traje svega dve do tri nedelje tokom čitave godine, nije teško zaključiti šta sve dodaje na ceni ovog skupocenog začina.


Boja začina varira od tamno narandžaste do crvene, dok u dodiru sa tečnošću postaje žut. Karakterističan je po izrazito aromatičnom mirisu, oštrom i po malo gorkom ukusu – a u kontaktu sa hranom, od svakog bućkuriša napravi savršenstvo! Osim po dobrom ukusu, šafran je od davnina poznat i po svojim lekovitim svojstvima: dobar je kao antidepresiv, ublažava stomačne i PMS tegobe, i drugo.

Sada, kada sve to znate, red je da saznate i cenu. Za šafran dobrog i proverenog kvaliteta ljudi se ne libe da daju i do 11.000$ po kilogramu!

0 comments:

Постави коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites