субота, 8. мај 2010.

Kula od milijardu dolara

Mukesh Ambani, glavni čovek indijskog petrohemijskog giganta Reliance Industries i peti najbogatiji čovek sveta, vlasnik je jedinstvenog građevinskog čuda - 27-spratne kule, vredne skoro dve milijarde dolara!

Ova, jedinstvena na svetu kula, nosi ime
Antilla (po mitskom indijskom ostrvu) i sve je samo ne obična građevina. Oblikovana je po indijskoj Vaastu tradiciji - nešto nalik na Feng Shui metod - strateško postavljanje materijala, prostorija i objekata, radi najproduktivnijeg protoka dobre energije. Pored toga, ne postoje dva ista sprata - na zahtev gazdarice doma, Nite Ambani, građevina je napravljena od kombinacije metala, drveta ili kristala - ideja je bila da se arhitektonski elementi i stilovi uklope, ali bez ponavljanja.

27 spratova ove kule prostire se na preko 173 metra visine i 37.000 kvadrata, od čega je prvih šest spratova rezervisano samo za parking prostor, u koji staje 168 vozila! Sedmi sprat rezervisan je za osoblje koje se stara samo o parkingu. Nakon toga, na osmom spratu, dolazi se do predvorja, u kojem se nalazi devet liftova, kao i nekoliko salona i prostorija za odlaganje stvari. Malo niže, nalazi se i impozantna balska dvorana, sa preko 80% prekrivenošću plafona luksuznim kristalnim lusterima; obiljem skupocenim umetničkim delima, salonima za popravljanje šminke, barovima i ostalim neophodnim "potrepštinama". Pored toga, i osoblje ima svoje prostorije za odmor i relaksaciju.

Garaža

Kada smo već kod osoblja, trenutno, kula zapošljava oko 600 ljudi za održavanje i brigu o svemu. Nije im nimalo lako, budući da svaki sprat, u proseku, ima visinu od nepunih 6,5 metara i preko 1300 kvadrata i spoljašnost je uglavnom od stakla, kako bi se iz svakog ugla moglo gledati na Arapsko more!

Predvorje


Balska dvorana

Šta je još sve smešteno u ovaj prostor? Teatar u koji se udobno može smestiti 50 ljudi, trospratna bašta sa balkonima, tri heliodroma, dva sprata rezervisana samo za goste, bazen, studio za jogu i ostale sportske aktivnosti prostiru se duž desetog i jedanaestog sprata...A kako je zdravlje vrlo bitan faktor ove porodice, svaki član ima svoju salu za vežbanje!

Kupatilo - detalj

Enterijer je, naravno, vrhunski usklađen najskupljim komadima nameštaja, dopremljenim iz svih delova sveta - po uzoru na najrazličitije stilove i epohe. Ekstravagantna ali ne i kičasta, ova kula će svakako vrlo dugo biti neprevaziđena u svakom smislu.

0 comments:

Постави коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites